Profi Szerviz

Kiemelkedő minőség és megbízhatóság műszaki szakértőktől

 

Hőszivattyú tudásbázis

A hőenergia a természetben mindig a melegebb hely felől a hidegebb hely felé áramlik. Azokat a berendezéseket nevezzük hőszivattyúnak, amelyek a hőenergia áramlásának természetes irányát meg tudják fordítani. Ezt a műveletet a hőszivattyúk valamilyen külső segéd energia (pl. villamos áram) befektetésével tudják megvalósítani. A gazdaságosságuk "titka" abban rejlik, hogy az általuk szállított hasznos hőenergia a működtetéshez felhasznált segéd energia többszöröse. A jelenlegi technika 3x - 6x közötti értéknél tart, ennek a jellemzőnek a neve COP (Coefficient of Performance). Természetesen ennek a többlet hőenergiának a kinyerése nem ellentétes az energiamegmaradás törvényével, mivel a hőszivattyúk nem előállítják, hanem szállítják a többlet hőenergiát.

A gazdaságosság mérőszámai a COP (a fűtés termikus hatásfoka, azaz a készülék által leadott fűtő teljesítmény és a működést biztosító elektromos teljesítmény hányadosa) és EER (a hűtés termikus hatásfoka), mely értékek a készülékek adatlapjain részletesen megtekinthetők. Az SCOP és SEER értékek a teljes szezonra vonatkozó (Seasonal) értékek. Ezen paraméterek egyrészt a készülék típusától, másrészt a környezeti feltételektől függnek. A választás előtt kérjük, konzultáljon szakértőnkkel!

A hőszivattyúk a földben, talajvízben vagy levegőben rejtőző természetes energiát juttatják be a lakásba. Ezért az energiaforrás jellegéhez optimalizált típusok közül lehet választani.

A korszerű hőszivattyúk alkalmazásával a téli fűtés a gázfűtéshez képest 40 - 50 % költséggel valósítható meg. Ugyanaz a berendezés nyáron az épület hűtését is megoldhatja rendkívül gazdaságosan.

Rendkívüli hatékonyságuknak köszönhetően a korszerű hőszivattyúk még fagyos, -20 °C-os külső hőmérsékletnél is elegendő hőt szállítanak a lakásba.

A hőszivattyúk mind fűtési rendszerekben, mind pedig használati melegvíz termelésére alkalmasak. Ha a különösen hideg napokon nem elegendő a környezetből nyerhető energia, akkor egy további hőcserélővel kombinálva más kiegészítő energiaforrással, pl. villamos energiával kerül pótlásra a hiányzó energia.

A hőszivattyúk kategorizálása a kültéri hőforrás és az épületen belüli hőcserélő technikai megoldása szerint történik. Ezért, bár maga a hőszivattyú egység mindegyik berendezésben azonos, sokféle hőszivattyú készülék létezik, mert az alábbi lista szerinti kombinációk bármelyike elérhető a gyártók készülék választékában. Hogy melyik típust célszerű beépíteni, az attól függ, hogy az adott helyszínen melyik kombináció valósítható meg a leggazdaságosabban. Ennek mérlegelésében szakértőnk az Ön rendelkezésére áll.

A külső oldali (hőenergiát biztosító) hőforrás lehet:

    - talaj

    - kútvíz

    - patak, folyó, tó

    - levegő

Az épületen belüli fűtési vagy hűtési hőcserélő lehet:

    - radiátor

    - padlófűtés

    - oldalfal fűtés

    - mennyezet fűtés és hűtés

    - fan-coil

    - légfűtés és léghűtés

A fenti funkcionális hőcsere lehetőségeknek megfelelően nézzünk néhány konkrét példát. A split klímák levegő-levegő hőszivattyúk. Az a berendezés, amely az udvar talajából vonja el a hőenergiát és azt a lakásban radiátorokon adja le, az egy talaj-víz hőszivattyú. Az a készülék pedig, amely egy kút vizéből vonja ki a hőenergiát és az épület légcsatornázott rendszerében közvetlenül adja azt le, az egy víz-levegő hőszivattyú. Mivel a hagyományos épületgépészetben a víz közvetítő közeges fűtések a legelterjedtebbek (radiátor, padlófűtés), meglévő épületek fűtés korszerűsítésekor a leggyakrabban x-víz hőszivattyúkat telepítünk.

A "Fűtés fél áron" szlogen igazságának bizonyítása, azaz a hőszivattyús fűtésnek a gázfűtéshez képesti gazdaságossága jelenleg számszerűen a következő. Pécsi, 2018 nyári villany- és gázszámla adatokkal számoltam. A gáz egységnyi fűtőértékre vonatkoztatott egységára 2.4x10-6 Ft/Ws. Ennyibe kerül 1 Ws (azaz 1 Joule) hőenergia, ha azt gázból állítjuk elő. A villany egységnyi fűtőértékre vonatkoztatott egységára 4.3x10-6 Ft/Ws. Ennyibe kerül tehát 1 Ws hőenergia, ha azt elektromos áramból egyszerű villamos fűtő készülékkel (pl. villany radiátor, hőtárolós villanykályha) állítjuk elő. E két számadat összehasonlításából csupán azt a közismert tényt állapíthatjuk meg, hogy az egyszerű villamos fűtés majdnem kétszer drágább, mint a gázfűtés. A COP érték, mint tudjuk, a hőszivattyú "gazdaságossági szorzója" az egyszerű villamos fűtő készülékekhez képest. A prémium kategóriás hőszivattyúk SCOP értéke ma már 5 felett van. Ám még a legolcsóbb hőszivattyúk SCOP értéke is 4 feletti. Ebben a számításban, hogy biztosan ne érhessen a hőszivattyú iránti elfogultság vádja, továbbá a levezetés a gyengébb minőségű hőszivattyúkra is igaz legyen, csak SCOP=4 értékkel számolok. Ezzel a gázfűtés javára tévedek. A gázkazánnál 100 % fűtési hatásfokot tételezek fel, más szóval úgy tekintem, hogy a kéményen nem távozik semennyi hőenergia. Ez persze sohasem igaz, de ezzel is a gázfűtés javára tévedek. A hőszivattyú működtetésének gazdaságossága a gázkazánhoz képest: (villany egységár / SCOP) / gáz egységár. Számszerűen: (4.3/4)/2.4=0.448 azaz ha azt állítjuk, hogy a hőszivattyús fűtés fél áron működik, akkor biztosan igazat mondunk, mivel a valóság, még a gázfűtés javára kozmetikázva is az eredményeket, jobb értéket mutat 0.5-nél.

Az elmúlt években nagyon népszerűvé vált az infrafűtés, más néven infrapanel fűtés. Az infrafűtés lényegében elektromos hősugárzás. Olyan hősugárzás, mint amit a Nap bocsát a Földre. Az infrafűtés jellemzően az emberi test számára legkedvezőbb 7-14 mikron hullámhosszon sugározza a hőt. Az infrafűtés azért ad kellemes hőérzetet, mert leginkább az élő szöveteket (az embereket) melegíti fel. Ezért érezzük még alacsonyabb léghőmérsékletnél is komfortosan magunkat. Az infrafűtés komoly hátránya, hogy nagyon drága. Egy lakás fűtéséhez szükséges mennyiségű infrapanel hozzávetőleg ugyanannyiba kerül, mint az ugyanazt a lakást kiszolgálni képes levegő-levegő hőszivattyú. Beruházási költség szempontjából tehát nem jelent előnyt az infrafűtés. Azonban sokkal drágább az üzemeltetése, mint a hőszivattyúé. Az infrapanelek SCOP értéke pontosan 1, míg a hőszivattyúké körülbelül 4. Tehát az infrafűtés négyszer (!) akkora költséggel üzemel, mint a hőszivattyú. Emiatt mi nem javasoljuk és nem is forgalmazzuk. Ha Ön mégis az infrafűtést választja, a megtervezésében és az infrapanelek beszerzésében nem, de a profi villanyszerelésben számíthat ránk.

 

 

 

 

    Kapcsolat:

    Telefon: +36 30 780 4674

    Fax: +36 72 310 259

    profiszervizpecs@gmail.com

    7624 Pécs, Tiborc utca 38/C

    Minőségbiztosítás, esetleges

        panasz: +36 20 923 4386